Share

Συμβουλές για οικονομικές δεξιώσεις γάμου και βάπτισης

Συμβουλές για οικονομικές δεξιώσεις γάμου και βάπτισης

Η δεξίωση του γάμου και της βάπτισης αποτελούν τις μεγαλύτερες οικογενειακές εκδηλώσεις στη σημερινή εποχή στην Ελλάδα.
Παρ΄ όλο που στις μέρες μας η οικονομία της Ελλάδας είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και έτσι οι άνθρωποι πλέον δεν κάνουν πολύ μεγάλες
δεξιώσεις γάμου και βάπτισης λόγω οικονομικής στενότητας,εντούτις ο θεσμός δεν έχει εκλείψει και συνεχίζει να
γιορτάζετε ως ένα βαθμό ακόμη και σήμερα.

Βέβαια, η απόφαση για το κόστος της «δεξίωσης» είτε στο γάμο, είτε μετά την βάπτιση του παιδιού τους, είναι εντελώς υποκειμενική και βέβαια είναι ανάλογη της οικονομικής κατάστασης του κάθε ζευγαριού.

Τί μπορείτε, να κάνετε προκειμένου να μην κάνετε έκπτωση στο όνειρό σας
και ταυτόχρονα να κάνετε έναν όμορφο γάμο ή μια αξέχαστη βάπτιση σε δύσκολους καιρούς όπως οι τωρινοί;

Ένα σημαντικό βήμα που χρειάζεται για να ξεκινήσετε να μειώνετε τα έξοδα της δεξίωσης είναι να φτιάξετε μόνοι σας τις μπομπονιέρες και τα γλυκά που τυχόν θα
δώσετε στο γάμο σας.Προσπαθήστε ακόμη να περιορίσετε τη λίστα των καλεσμένων σας, καλώντας τα αγαπημένα σας πρόσωπα και όχι κόσμο που δεν γνωρίζετε,
Μπορείτε ακόμα να στολίσετε το δικό σας αυτοκίνητο για τον γάμο ή να νοικιάστε κάποιο όχι πολύ ακριβό αυτοκίνητο.Ακόμη μπορείτε να επιλέξετε ένα μέρος για τη δεξίωση ή το γλέντι της βάπτισης όχι πολύ ακριβό ή να διοργανώσετε ένα πάρτι σε δικό σας χώρο και να μην επιβαρύνεστε με περιττά έξοδα.Άλλωστε,με την κατάλληλη διακόσμηση και το απαραίτητο κέφι που χρειάζονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις,ό,τι και να αποφασίσει κανείς θα έχει επιτυχία.

Παρακάτω υπάρχουν κάποιες ιδέες για να κάνετε την δεξίωση με τον κατάλληλο τρόπο και με το χαμηλότερο κόστος.

1)Εστιατόριο, οικογενειακή ταβέρνα

Είτε παντρεύεστε, είτε βαπτίζετε το παιδάκι σας, η επιλογή της ταβέρνας ή του εστιατορίου για να κάνετε την δεξίωση αποτελεί σίγουρη λύση.
Μπορεί να φαίνεται ότι είναι κάπως ανεπίσημο,όμως εκτός του ότι είναι πολύ οικονομικό,αν το διοργανώσετε σωστά μπορείτε να κάνετε μια αξέχαστη δεξίωση.
Αρχικά σε μια ταβέρνα,υπάρχουν όλα όσα χρειάζεστε για τη δεξίωσή σας.Τα τραπέζια,οι σερβιτόροι και το φαγητό παρέχονται και δεν χρειάζονται περαιτέρω έξοδα για την ενοικίαση επιπρόσθετου εξοπλισμού. Επίσης οι τιμές είναι πολύ πιο λογικές συγκριτικά με τις μεγάλες αίθουσες ή τα κτήματα δεξιώσεων.
Όλοι απολαμβάνουν το φαγητό σε μία φιλική ατμόσφαιρα, ενώ η ζωντανή ορχήστρα ή ο dj δημιουργεί το απαραίτητο κέφι για χορό και ξεφάντωμα.
Σε αρκετά εστιατόρια δίνεται η δυνατότητα να διαμορφώσετε-σχεδιάσετε το μενού από το πρώτο ως το τελευταίο πιάτο, όπως εσείς το επιθυμείτε. Αρνητικό στοιχείο είναι πως οι ταβέρνες συνήθως επιλέγονται για σχετικά κλειστούς γάμους ή βαπτίσεις με 50 ως 150 άτομα.
Κτήμα

Τα περισσότερα κτήματα είτε αναλαμβάνουν εξολοκλήρου τη δεξίωση είτε συνεργάζονται με εταιρίες οργάνωσης και catering. Υπάρχουν όμως και κάποια που απλώς διαθέτουν το χώρο προς ενοικίαση χωρίς να προσφέρουν οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει εσείς να απευθυνθείτε στην εταιρία catering που θα αναλάβει το φαγητό, τα ποτά, το service και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Προτού κλείσετε τη συμφωνία με κάποιο χώρο ζητήστε να σας διευκρινίσουν ποια κομμάτια της διοργάνωσης αναλαμβάνουν εκείνοι και σε ποιες κινήσεις πρέπει να προχωρήσετε εσείς.
Σε ότι αφορά τη βάπτιση, το κτήμα είναι μία μέση λύση ανάμεσα στην ταβέρνα και τον παιδότοπο, καθώς τα παιδιά έχουν άπλετο -αλλά προστατευμένο- χώρο για να παίξουν, ενώ οι μεγάλοι θα μπορούν να φάνε, να διασκεδάσουν και να χορέψουν ανενόχλητοι. Τα κτήματα είναι, άλλωστε, ιδανικά για τους θερινούς και πρώτους φθινοπωρινούς μήνες.
Η πισίνα που βρίσκεται τις περισσότερες φορές στο κέντρο του χώρου προσδίδει αίγλη και μια ξεχωριστή αίσθηση. Πολλά είναι τα κτήματα που διαθέτουν και εκκλησάκι στον οποίο τελείται το μυστήριο, είτε γάμος, είτε βάπτιση.
Στην περιοχή της Αττικής υπάρχουν πάνω από 30 διαφορετικά κτήματα για δεξιώσεις. Ο αριθμός των ατόμων ξεκινά από 100 άτομα μέχρι και 700.
Catering έξω από την εκκλησία

Τα τελευταία χρόνια η πρακτική να πραγματοποιείται μία μίνι-δεξίωση μετά το μυστήριο έξω από την εκκλησία, με ένα μικρό και οικονομικό μπουφέ, έχει κερδίσει πολλούς πόντους ειδικά στις βαπτίσεις, μιας και κοστίζει πολύ φθηνότερα από όποια άλλη επιλογή. Απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει ο κατάλληλος προαύλιος χώρος στην εκκλησία που θα επιλέξετε να βαφτίσετε το παιδάκι σας, καθώς και η απαραίτητη έγκριση από τον εφημέριο. Το catering μπορεί να περιλαμβάνει κρύο φαγητό σε μπουφέ, το οποίο θα σερβίρεται «στο όρθιο» σε πλαστικά πιατάκια, finger food «περαστά» με σερβιτόρους που θα κρατούν δίσκους και θα περνούν γύρω από τους καλεσμένους ή απλώς γλυκό και ποτό. Ανάλογα με το στιλ του catering που θα επιλέξετε κυμαίνονται και οι τιμές.

Αίθουσα δεξιώσεων

Επαγγελματισμός, άψογο service και κυρίως πολλές επιλογές προσφέρουν οι δεκάδες αίθουσες ή πολυχώροι δεξιώσεων για να κάνετε το γάμο σας ή βάπτιση του παιδιού σας μοναδική. Μπορείτε να διαμορφώσετε την αίθουσα όπως εσείς θέλετε. Από τη διάταξη των τραπεζιών και του χώρου μέχρι τη μουσική και τη ροή της εκδήλωσης. Μπορείτε να έχετε ζωντανή μουσική ή DJ για τη διασκέδαση σας. Όποια κι αν είναι η επιλογή σας, οι καλεσμένοι είναι σίγουρο πως θα έχουν το χώρο τους για να χορέψουν καθώς συνήθως αυτές οι αίθουσες έχουν ένα είδος πίστας. Για το γεύμα συνήθως αναλαμβάνουν τα συνεργαζόμενα με την αίθουσα catering, τα οποία σας προτείνουν μια σειρά από μενού για να διαλέξετε.

Ξενοδοχείο

Ένα ξενοδοχείο με τις απαραίτητες υποδομές είναι ιδανικός χώρος για να φιλοξενήσει τη δεξίωση ενός γάμου και όχι μόνο. Οι αίθουσες δεξιώσεων στα ξενοδοχεία είναι όμορφα και αριστοκρατικά διακοσμημένες, με τον κατάλληλο φωτισμό, ενώ συχνά συνορεύουν με κάποιο κήπο που βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο και προσφέρουν μια ζεστή ατμόσφαιρα. Σε άλλες περιπτώσεις είναι πιθανό να βρίσκονται δίπλα στην πισίνα του ξενοδοχείου ή σε κάποιο όροφο από την τζαμαρία του οποίου η θέα κλέβει την παράσταση.

Η επιλογή αυτή ανεβαίνει σε κόστος λόγω της αίγλης που προσφέρουν τα μεγάλα ξενοδοχεία. Η κουζίνα δεν περιορίζεται μόνο στις Ελληνικές γεύσεις, αλλά και σε διεθνείς, και υπάρχει η επιλογή του μπουφέ αλλά και του σερβιρίσματος σε κάθε ένα τραπέζι.

Παιδότοπος

Ιδανική ιδέα αν σκοπεύετε να καλέσετε πολλά παιδάκια στα βαφτίσια του παιδιού σας. Οι τιμές των παιδότοπων είναι σχετικά οικονομικές και, καθώς τα παιδάκια είναι μονίμως απασχολημένα παίζοντας, καταλήγουν όλοι να περάσουν πολύ καλά.

Σπίτι ή εξοχικό

Στην εποχή μας, η επιστροφή στο… σπίτι είναι μια επιλογή που και παρεΐστικη ατμόσφαιρα δημιουργεί και είναι οικονομικότερη. Λόγω χώρου οι καλεσμένοι είναι δύσκολο να είναι πάνω από 60-70 άτομα ανάλογα και με το σπίτι. Σε περίπτωση που διαθέτετε εξοχική κατοικία και ο γάμος ή βάπτιση πραγματοποιείται καλοκαιρινούς ή φθινοπωρινούς μήνες δίνεται η δυνατότητα για ένα όμορφο garden party, μια οικονομικά συμφέρουσα λύση σε φιλικό, ζεστό κλίμα. Υπάρχει ωστόσο ένα πιο ζεστό κλίμα καθώς όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και βρίσκονται σε οικείο περιβάλλον.

Όσον αφορά στο γεύμα των καλεσμένων, είναι βέβαιο πως όλοι θα φύγουν ευχαριστημένοι με το σπιτικό φαγητό. Εάν πάλι υπάρχει έλλειψη χρόνου προτιμήστε το catering. Υπάρχουν εταιρείες ενοικίασης εξοπλισμού που θα σας δώσουν πληροφορίες για τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε, αλλά και την προμήθεια φαγητού.

Tips για αξέχαστα γλέντια

Η πρόσβαση στην τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας.
Από τη φήμη της περιοχής που θα γίνει το γλέντι εξαρτάται η μαζική –ή λιγότερο μαζική- προσέλευση των καλεσμένων σας.
Αν ο γάμος γίνεται αργά την άνοιξη ή το καλοκαίρι, μπορείτε να επιλέξετε ανοιχτούς χώρους με δροσιά.
Το parking του χώρου που θα δεξιωθείτε τους αγαπημένους σας θα πρέπει να χωράει τα οχήματα όλων όσων θα σας τιμήσουν με την παρουσία τους.
Βάλτε στο μενού την προσωπική σας πινελιά. Κάτι το οποίο θα ταιριάζει με την εποχή και το χαρακτήρα της εκδήλωσης που διοργανώνετε.
Φροντίστε την μουσική της δεξίωσης. Μπορείτε να φτιάξετε μία δική σας playlist ή να αναθέσετε σε ένα επαγγελματία του μουσικό «ντύσιμο» της βραδιάς.
Σε περίπτωση που υπάρχει πισίνα βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλισμένη ή μακριά από τον χώρο της δεξίωσης. Το να περάσουν μία ξεκούραστη βραδιά οι καλεσμένοι σας προσδίδει μια καλή βάση για την επιτυχία.
Αν έχετε πολλούς μικρούς καλεσμένους θα ήταν καλό να έχετε οργανώσει κάτι για να τους απασχολήσετε. Ένας animator θα ήταν η πιο οικονομική λύση. Αν πάλι έχετε αρκετά παιδάκια τα φουσκωτά που ενοικιάζονται θα τα απασχολήσουν αρκετά.
Περισσότερα άτομα σημαίνει μικρότερη κατ άτομο τιμή . Αυτό συμβαίνει γιατί το συνολικό κόστος μίας δεξίωσης είναι αποτέλεσμα κάποιων συναρτήσεων. Η τιμή της δεξίωσης θα προκύψει από τα εξής : Κόστος φαγητού, κόστος προσωπικού, κόστος DJ, κόστος χώρου (κτήμα – εστιατόριο – ταβέρνα κλπ), κόστος στολισμού κ.ο.κ. Όπως καταλαβαίνετε μειώνοντας τα άτομα μειώνεται οι τιμή για τα 2 πρώτα (φαγητό και προσωπικό). Τα υπόλοιπα όμως έχουν σταθερό κόστος είτε μειώσετε, είτε αυξήσετε τα άτομα.
Ο μπουφές είναι πάντα ακριβότερος από το σερβιριζόμενο γεύμα λόγω του απεριόριστου της ποσότητας του πρώτου.

Leave a Comment