Share

Γαμήλια προσκλητήρια: κλισέ πρακτική ή αναπόσπαστο στοιχείο της κουλτούρας του γάμου.

Το σημαντικότερο ίσως γεγονός στη ζωή του κάθε ανθρωπου, ο γάμος, συνοδεύεται από συνήθειες και πρακτικές, που συχνά χαρακτηρίζονται ως “κλισέ”. Παρά το γεγονός ότι μία σημαντική μερίδα της κοινωνίας θεωρεί τα τελετουργικά στοιχεία ενός γάμου ως προϊόν της διάθεσης εντυπωσιασμού του σύγχρονου homo consumens, του ανθρώπου – καταναλωτή, η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτή την άποψη.gamos
Ιστορικά ο γάμος και τα τελετουργικά στοιχεία που τον συνοδεύουν ανατρέχουν στο πολύ μακρινό παρελθόν, τα αρχαία χρόνια και εξελίσσονται, όπως κάθε πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης, ανάλογα με τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες κάθε κοινωνίας.
Ένα σημαντικό στοιχείο που συνθέτει το πρακτικό σκέλος κάθε γάμου είναι το γαμήλιο προσκλητήριο. Αν και η ιδέα πάνω στην οποία βασίστηκε είναι απλή και προφανής, η σημασία που του αποδίδεται από τους μελλόνυμφους είναι βαρύνουσα, αφού αποτελεί την πρώτη επίσημη κοινή “εμφάνιση” του ζευγαριού, η οποία – πέρα από την ανακοίνωση του γάμου – επικοινωνεί ιδιαίτερα σημαντικά μηνύματα.
Παραδοσιακά το ύφος που χρησιμοποιείται για τη σύνταξη ενός προσκλητηρίου γάμου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χωρα και την κουλτούρα της. Στις δυτικές ως επί το πλείστον κοινωνίες το ύφος γραφής είναι επίσημο. Ως προς το περιεχόμενό του αυτό εξαντλείται με στην ανακοίνωση του τόπου και του χρόνου, που θα λάβει χώρα το χαρμόσυνο γεγονός και την πρόσκληση του οικοδεσπότη προς τον παραλήπτη να παραβρεθεί. Μάλιστα επειδή στο παρελθόν ως οικοδεσπότες του γάμου στις δυτικές κοινωνίες θεωρούνταν οι γονείς της νύφης, συχνά τα προσκλητήρια ξεκινούσαν με τα ονόματα τους. Σήμερα τέτοιες διατυπώσεις θεωρούνται παρωχημένες και έτσι στα σύγχρονα προσκλητήρια οικοδεσπότες θεωρούνται οι μελλόνυμφοι.
Ένα ακόμα στοιχείο που έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά σήμερα αφορά την επισημότητα του προσκλητηρίου. Σήμερα μπορεί κανείς να επιλέξει ένα προσκλητήριο πιο ανεπίσημο σε ύφος και περιεχόμενο, το οποίο συνήθως συνάδει και με τη γενικότερη αισθητική άποψη της τελετής.
Πέρα από το ύφος και το περιεχόμενο του προσκλητηρίου, σημαντική παράμετρος, η οποία προσαρμόζεται ανάλογα με την εποχή και την εξέλιξη της τεχνολογίας είναι η μέθοδος εκτύπωσής του. Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με μεθόδους εκτύπωσης προσκλητηρίων πλοηγηθείτε στην ιστοσελίδα polygrafos. Επιγραμματικά εδώ να αναφέρουμε ότι συνηθισμένες μέθοδοι στην εκτύπωση προσκλητηρίων είναι η λιθογραφία, θερμογραφία, η στοιχειοθεσία με τη δημιουργία ανάγλυφων χαρακτήρων, η εγχάραξη.. Με την αύξηση της προσβασιμότητας του μέσου ανθρώπου σε τεχνολογικά  μέσα, όπως για παράδειγμα οικιακούς εκτυπωτές, αυξήθηκε και η δυνατότητα δημιουργίας και εκτύπωσης προσκλητηρίων από τους ίδιους τους μελλόνυμφους.
Στο παρελθόν τα προσκλητήρια γάμου γράφονταν στο χέρι, εκτός εάν λόγω του αριθμού των καλεσμένων κάτι τέτοιο ήταν απαγορευτικό. Τα σύγχρονα προκλητήρια ακολοθούν σχεδιαστικά trends και επιλέγονται από το ζευγάρι για να ταιριάξουν σε ένα γενικότερο concept που περιβάλλει το τελετουργικό του γάμου.
Παραδοσιακά τα γαμήλια προσκλητήρια ταχυδρομούνταν μέσα σε δύο φακέλους, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταστροφής του περιεχομένου τους, κάτι που συναντάται και στις μέρες μας, αλλά για λόγους οικονομίας αποτελεί μάλλον την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.
Το προσκλητήριο σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύεται από διάφορα ακόμα “παρελκόμενα”, όπως πρόσκληση για τη γαμήλια δεξίωση, χάρτες με οδηγίες για τον τρόπο πρόσβασης στον χώρο της τελετής ή της δεξίωσης, απαντητική κάρτα για την παρουσία του παραλήπτη ή μη στο γεγονός (RSVP  Répondez s’il vous plaît ), το ύφος των οποίων ασφαλώς θα πρέπει να δένει με το προσκλητήριο. Στις Η.Π.Α μάλιστα είναι τόσο διαδεδομένη η πρακτική της απαντητικής κάρτας, ώστε τα ταχυδρομεία εκδίδουν κάθε χρόνο ένα ειδικό γραμματόσημο “γάμου”  το οποίο καλύπτει τα τέλη της πρόσκλησης, αλλά και της απάντησης και κοστίζει κάτι λιγότερο από δύο συνηθισμένα γραμματόσημα!!
Ανεξάρτητα από το αν θα παραστούμε ή όχι στο χαρμόσυνο γεγονός ή από το εάν θα στείλουμε το δώρο μας με τις ευχές μας για βιο ανθόσπαρτο, στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας επιβάλλουν να ενημερώσουμε έγκαιρα το ζευγάρι για τις προθέσεις μας…

Leave a Comment